Рецензія на "Тайм-драйв" Р. Архангельського

Автор: Кирило Карпенко

Два найважливіших дня у твоєму житті:
день, коли ти з'явився на світ,
і день, коли ти зрозумів навіщо...
Марк Твен

Ви розумієте різницю між "важливим" і "терміновими"? Між "планом" і "прогнозом"? Між "місією" і "покликання"? Між "хроносом" і "кайросом"? Між "мотивуванням" і "стимулюванням"? Якщо немає, то цю книгу треба прочитати.

Гліба Архангельського не дарма часто називають гуру тайм-менеджменту. А ця книга неодноразово перевидавалася, в тому числі в серії "Золота бібліотека МІФ" видавництвом "Манн, Іванов і Фербер". Причому це єдина книга вітчизняного автора в цій серії. "Тайм-драйв" приємно дивує глибиною висвітлення питання з одночасною легкістю і простотою його викладу. Потрібно відзначити структуру тексту, який розбитий на розділи і окремі пункти всередині глав. В кінці кожного розділу наводиться резюме з основними тезами. У кінці книги на трьох сторінках в табличній формі резюмується зміст всієї книги. Така система підтверджує, що її автор не тільки теоретик, а й блискучий практик тайм-менеджменту, який цінує і поважає не тільки свій час, але і час кожного, хто візьме його книгу в руки. Він подбав, щоб читачам було зручно, щоб при мінімальних інвестиціях часу ми отримали максимальну користь від читання.

Планування роботи починається з планування відпочинку. Тому перша глава присвячена саме цьому питанню: якісний сон, систематичним відпочинок протягом робочого дня - і ви не перетворитеся на «загнаного коня».

Далі Гліб Архангельський пропонує замислитися над надзвичайно важливими питаннями. Сучасний тайм-менеджмент це не стільки технічні моменти «Як встигати більше?», «Як бігти швидше?». Це лайф-менеджмент, тобто мистецтво управління життям. Тайм-менеджмент починається з усвідомлення своїх цінностей, свого покликання, глибинних основ свого життя. На основі своїх цінностей треба ставити конкретні цілі, в тому числі в масштабі всього свого життя.

І лише після цього потрібно вирішувати вже суто технічні питання, спрямовані на досягнення поставлених цілей: як організувати робочий день, як грамотно планувати, як розставляти пріоритети, як управляти інформацією, де знайти резерви часу, як організувати своє оточення, щоб близькі та колеги поважали ваш час, як мотивувати себе на виконання неприємних завдань.

Книга містить масу відмінних рекомендацій щодо організації часу. Хочеться окремо відзначити лише одну. Гліб Олексійович неодноразово в книзі рекомендує матеріалізовувати, фіксувати все, що можна: цілі, план на день, підсумки наради чи переговорів, домовленості та ін. Рада вкрай цінний, оскільки при усному спілкуванні може виникнути неправильне розуміння слів співрозмовника: хтось може зауважити, хтось ослышаться, одні і ті ж слова можуть бути по-різному зрозумілі або хтось може прибрехати, а коли виникнуть проблеми дуже переконливо стверджувати: «Я не говорив цього - я говорив інше, ти просто забув». Щоб вирішити цю проблему можна всі важливі домовленості і фіксувати інформацію: на папері і роздати копії учасникам, в електронному вигляді та надіслати листа поштою або смс або на диктофоні - запис також можна відправити партнерам по електронній пошті. Рекомендацій з використання диктофона присвячено «Додаток 3. Диктофон - ваш мобільний секретар». Маючи запису всіх важливих домовленостей можна уникнути безлічі непорозумінь, які трапляються в нашому житті.

На закінчення кілька слів про автора. Сьогодні консалтингом не займається тільки ледачий. Всі вчать бізнесу, особистісного розвитку, продажу, тайм-менеджменту - причому, часто навіть нічого в цьому не розуміючи. Гліб Архангельський в цьому морі тренерів, звичайно, виділяється, по-перше, професіоналізмом. Це означає, що для нього навчання тайм-менеджменту не хобі і не розвага і він розуміє, чого навчає.

По-друге, оригінальність. Він, звичайно, описує рекомендації інших учасників ТМ-руху і зарубіжних авторів. Але в основі лежить його власний світогляд, розробки і повагу до вітчизняного досвіду. Всупереч розхожій думці про російської неорганізованості, Гліб справедливо зазначає, що люди не схильні до тайм-менеджменту не змогли б перемогти у другій світовій війні і першими вийти в космос.

По-третє, спеціалізація. Він не вчить життя взагалі і всіх її аспектів зокрема, він займається виключно організацією часу. Є творцем ТМ-руху, що базується на сайті www.improvement.ru. Він сформулював ТМ-ідеологію і написав кілька книг: «Робота 2.0: прорив до вільного часу», «Формула часу: тайм-менеджмент на Outlook», «Організація часу: від особистої ефективності до розвитку фірми», «Корпоративний тайм-менеджмент: Енциклопедія рішень» (електронні версії можна безкоштовно отримати на його сайті).

Для тих хто, не стане читати книгу, Гліб Архангельський сам в одному реченні сформулював її суть: "Витрачайте ваш невосполнимое час на Головне".

Недоліки книги: не виявлені.

Витрачайте ваш невосполнимое час на Головне.