Чому Бог попускає страждання і смерть

Сторінка: 1 2 > цілком

Автор: священик Георгій Чистяков, джерело "Православ'я та світ", 1995 рік.

За останній місяць я поховав шість дітей з лікарні, де щосуботи служу літургію. П'ять хлопчиків: Женю, Антона, Сашу, Альошу і Ігоря. І одну дівчинку - Женю Жмырко, сімнадцятирічну красуню, від якої залишилася в іконостасі лікарняного храму ікона святого великомученика Пантелеймона. Померла вона від лейкозу. Вмирала довго і болісно, не допомагало ніщо. І цей місяць не якийсь особливий. П'ять дитячих трун в місяць - це статистика. Невблаганна і вбивча, але статистика. І в кожній труні рідний, улюблений, чистий, світлий, дивний. Максимко, Ксюша, Настя, Наталка, Сергій...

За останній день я відвідав трьох хворих: Клару (Марію), Андрійка і Валентину. Всі троє гинуть - важко і болісно. Клара вже майже бабуся, хрестилася недавно, але можна подумати, що все життя прожила в Церкві, - світла, мудра і прозора. Андрійкові - 25 років, а синові його всього лише рік. За нього моляться десятки, навіть, напевно, сотні людей, дістають ліки, возять на машині в лікарню і додому, збирають гроші на лікування - а метастази всюди. І цей день не якийсь особливий, так кожен день.

Минуло півдня. Померла Клара. Померла Валентина. У Чечні загинуло шість російських солдатів - а скільки чеченців, не повідомляють... Померла Катя (з відділення онкології) - дівчинка з величезними блакитними очима. Про це мені сказали прямо під час служби.

Легко вірити в Бога, коли йдеш влітку через поле. Сяє сонце і пахнуть квіти, і повітря тремтить, напоєне їх ароматом. «І в небесах я бачу Бога» - як у Лермонтова. А тут? Бог? Де Він? Якщо Він благ, всезнаючий і всемогутній, то чому мовчить? Якщо ж Він так карає їх за їхні гріхи, чи за гріхи їхніх тат і мам, як вважають багато хто, то Він аж ніяк не «довготерпеливий і многомилостивий», тоді Він безжальний.

Бог попускає зло для нашої ж користі або коли вчить нас, або коли хоче, щоб з нами не сталося чогось ще гіршого - так вчили ще з часів середньовіччя і Візантії богослови минулого, і ми так стверджуємо слідом за ними. Мертві діти - школа Бога? Або попущення меншого зла, щоб уникнути більшого?

Якщо Бог все це влаштував, хоча б для нашого напоумлення, то це не Бог, це злий демон, навіщо йому поклонятися, його треба просто вигнати з життя. Якщо Богу, для того щоб ми схаменулися, треба було побити Антошу, Сашу, Женю, Альошу, Катю і т. д., я не хочу вірити в такого Бога. Нагадую, що слово «вірити» не означає «визнавати, що Він є», «вірити» - це «довіряти, вверятись, довіряти або віддавати себе». Тоді виходить, що мали рацію ті, хто в 30-ті роки руйнував храми і палив на вогнищах ікони, ті, хто храми перетворював в палаци культури. Сумно. Гірше, ніж сумно. Страшно.

Може бути, не думати про це, а просто втішати? Давати тим, кому зовсім погано, це «опіум для народу», і їм все-таки хоча б не так, але буде легше. Втішати, заспокоювати, шкодувати. Але опіум не лікує, а лише на час присипляє, знімає біль на три або чотири години, а потім його потрібно давати знову й знову. І взагалі страшно говорити неправду - особливо про Бога. Не можу.

Господи, що ж робити? Я дивлюся на твій хрест і бачу, як болісно Ти на ньому вмираєш. Дивлюся на Твої виразки і бачу Тебе мертва, нага, непогребенна... Ти в цьому світі розділив з нами нашу біль. Ти як один з нас восклицаешь, вмираючи на своєму хресті: «Боже, Боже мій, чому Ти мене залишив?» Ти як один з нас, як Женя, як Антон, як Альоша, як, зрештою, кожен з нас, Богу поставив страшний це питання і «віддав духа».

Якщо апостоли стверджують, що Ісус помер на хресті за наші гріхи і викупив їх Своєю кров'ю, то ми викуплені (див. 1Кор 6,20; а також 1Петр 1,18-19), значить, ми страждаємо не за щось, не за гріхи свої, батьківські, чиїсь. За них вже постраждав Христос - так вчать апостоли, і на цьому грунтується основа всього їх богослов'я. Тоді виходить, що невідомо, за що ми страждаємо.

Тим часом Христос, відкупив нас від прокляття законныя честнОю Своєю кров'ю, йде по землі не як переможець, а як переможений. Він буде схоплений, розп'ятий і помре болісною смертю зі словами: «Боже, Боже мій, чому Ти мене залишив?». Його кинуть все, навіть найближчі учні. Його свідків теж будуть хапати і вбивати, саджати в тюрми і табори. З часів апостолів і аж до Дітріха Бонхоффера, матері Марії і Максиміліана Кольбе, аж до тисяч мучеників радянського Гулагу.

Навіщо все це? Не знаю. Але знаю, що Христос з'єднується з нами в біді, у болю, у богооставленности - біля труни померлої дитини я відчуваю його присутність. Христос входить в наше життя, щоб з'єднати нас перед обличчям болю і біди в одне ціле, зібрати нас разом, щоб ми не залишилися в момент біди один на один з цією бідою, як колись залишився Він.

Поєднуючи нас в єдине ціле перед лицем біди, Він робить те, що ніхто інший зробити не в силах. Так народжується Церква.

Що ми знаємо про Бога? Лише те, що явив нам Христос (Ін 1,18). А він явив нам, крім всього іншого, і свою оставленість Богом і людьми - саме в цій оставленности Він більше всього з'єднується з нами.

Грекам, а слідом за ними і римлян завжди хотілося все знати. На цьому заснована вся антична цивілізація. Саме на цій невгамовної, вируючої і невтомну спрагу знання. І про Бога, коли вони стали християнами, їм теж захотілося знати - може Він все чи ні. Звідси слово «Всемогутній» або Omniрotents, один з епітетів Юпітера в римській поезії, яким дуже любить користуватися у своїй «Енеїді» Вергілій. А Бог «неизречен, недоведом, невидимий, незбагненний» (це ми знаємо не з богослов'я, нерідко який потрапляв під вплив античної філософії, а з молитовного досвіду Церкви, з досвіду Євхаристії - не випадково ж кожен священик неодмінно повторює ці слова під час кожної літургії), тому ми просто не в змозі на питання «чи Може Бог все?» - відповісти «так», ні «ні». Тому, хто винен у болю, я не знаю, але знаю, хто страждає разом з нами - Ісус.

Як же зрозуміти тоді діється у світі зло? Та не треба його розуміти - з ним треба боротися. Перемагати зло добром, як кличе нас апостол Павло: лікувати хворих, жебраків одягати і годувати, війну зупиняти і т. д. Невпинно. А якщо не виходить, якщо сил не вистачає, тоді схилятися перед Твоїм хрестом, тоді хапатися за його підніжжя як за єдину надію.

«Бога не бачив ніхто ніколи». І тільки одна нитка з'єднує нас з Ним - чоловік по імені Ісус, в Якому вся повнота Божа перебуває тілесно. І тільки одна нитка з'єднує нас з Ісусом - ім'я цієї нитки любов.

Він помер на хресті, як злочинець. Болісно. Туринська плащаниця зі страшними слідами синців, зі слідами від виразок, за якими сучасні патологоанатоми в деталях відновлюють клінічну картину останніх годин життя Ісуса - ось дійсно справжня святиня для ХХ століття. Весь жах смерті, ніким і ніяк не прикритий! Подивившись на картину Гольбейна «Мертвий Христос», герой Достоєвського вигукнув, що від такої картини можна втратити віру. А що б він сказав, якби побачив Туринську плащаницю, або гітлерівські концтабори, або сталінщину, або просто морг в дитячій лікарні в 1995 році?

Що було далі? На початку 20-ї глави Євангелія від Івана ми бачимо Марію Магдалину, потім апостолів Петра і Іоанна і відчуваємо пронизливу біль, якою пронизане все в весняний ранок Пасхи. Біль, тугу, відчай, втома і знову біль. Але цю пронизливу біль, цю пронизливу безнадійність, про яких так яскраво розповідає Євангеліє від Іоанна, я відчуваю щоразу біля труни дитини... Відчуваю і з болем, крізь сльози і розпач, вірю - Ти воістину воскрес, мій Господь.

Поки писався цей нарис, померла Клара, потім Валентина Іванівна, останнім помер Андрійко - ще три труни. Один хлопчик зізнався мені днями, що не вірить у загробне життя і тому боїться, що він поганий християнин. Я заперечив йому на це, що труднощі зі сприйняттям того, що стосується життя за гробом, свідчать якраз про зворотне - про чесність його віри.

І ось чому. Один, причому не дуже молодий священик якось сказав мені, що йому дуже важко судити про смерть і вчити своїх прихожан не боятися її, оскільки він сам ніколи з людей по-справжньому близьких ніколи не втрачав. Чесно. Дуже чесно. І дуже вірно. Мені завжди страшно дивитися на вчорашнього семінариста, який важливо і м'яко, але трохи зверхньо втовкмачує матері, яка втратила дитину, що насправді це добре, що Бог так благословив, і тому надто вже побиватися не треба.

«Бог не є Бог мертвих, але живих. Бо у Нього всі живі»,- так, про це говорить нам Христос у своєму Євангелії (Лк 20,38). Але для того, щоб ця звістка увійшла в серце, кожному з нас необхідний особистий досвід бід, горя і втрат, досвід, ввергающий нас у безодню справжнього відчаю, туги й сліз, потрібні не дні або тижні, а роки пронизливої болю. Ця звістка входить в наше серце - тільки без наркозу і тільки через власні втрати. Як шкільний урок її не засвоїш. Смію стверджувати: той, хто думає, що вірить, не переживши цього досвіду болю, помиляється. Це ще не віра, це дотик до віри інших, кому б нам хотілося наслідувати в житті. І більше: той, хто стверджує, що вірить у безсмертя і посилається при цьому на відповідну сторінку катехизму, взагалі вірить не в Бога, а в ідола, ім'я якому - його власний егоїзм.

Віра в те, що у Бога всі живі, дається нам, тільки якщо ми робимо все можливе для порятунку життя тих, хто нас оточує, тільки якщо ми не прикриваємо цією вірою в чисто егоїстичних цілях, щоб не занадто засмучуватися, щоб боротися за чиєсь життя або просто щоб не було боляче.

Але звідки все-таки у світі зло? Чому хворіють і помирають діти? Спробую висловити один здогад. Бог дав нам світ («Ось я дав вам» - Побут 1,29). Ми самі все разом, испоганив його, винні якщо не в усіх, то в дуже багатьох бідах. Якщо говорити про війну, то наша вина тут видно завжди, про хвороби - вона видно не завжди, але часто (екологія, отруєна середовище тощо). Світ в біблійному розумінні цього слова, світ, який лежить у злі, тобто суспільство чи ми всі разом, ось хто винен.

В наших храмах серед святих ікон досить помітне місце займає «Сходження в пекло» - Ісус на цій іконі зображений спускається кудись у глибини землі, а разом з тим і в глибини людського горя, відчаю та безнадії. В Новому Завіті про цю подію взагалі не йдеться, лише в Апостольському символі віри є про це два слова - descendit ad inferos («спустився в пекло»), і досить багато у наших церковних співах.

Ісус не тільки страждає сам, але і спускається в пекло, щоб там розділити біль інших. Він завжди кличе нас із собою, кажучи нам: «гряди По мені». Часто ми намагаємося, дійсно, йти слідом за ним. Але тут...

Тут ми намагаємося не бачити чужий біль, зажмуриваем очі, затикаємо вуха. В радянський час ми ховали інвалідів в резерваціях (як, наприклад, на Валаамі), щоб ніхто їх не бачив, як би шкодуючи психіку своїх співвітчизників. Морги в лікарнях часто ховали на задньому дворі, щоб ніхто ніколи не здогадався, що тут іноді вмирають. Та ін., та ін. Ми і тепер, якщо вважаємо себе невіруючими, намагаємося грати зі смертю в «кішки-мишки», робити вигляд, ніби її немає, як вчив Епікур, відгороджуватися від неї і т. д. Іншими словами, щоб не боятися смерті, використовуємо щось подібне анальгетика.

Сторінка: 1 2 > цілком