Любов до себе по християнськи

Хто кохає душу свою, той погубить її; хто ж ненавидить душу свою на цім світі, збереже її в вічне життя.

(Ін. 12, 25).

Хто любить себе, той Бога любити не може. А хто не любить себе заради любові до Бога, той любить Бога.

Преподобний Серафим Саровський († 1833).

Люблячий себе самого не може любити Бога, не любить себе самого, через надзвичайну велику кількість любові до Бога - цей любить Бога. Тому саме такої ніколи і не шукає слави своєї, але слави Божої. Бо люблячий себе самого шукає своєї слави; люблячий Бога любить славу, що Створив його.

Блаженний Діадох Фотікійський (V століття).

Самолюбна людина безнадійно сліпий і самотній; нічого ні в світі, ні в людях, він не побачить, крім себе самого.

Священик Олександр Єльчанінов (1881-1934).

Самолюбство треба з коренем вирвати: усякий гріх від самолюбства; гріх завжди прикидається нашим добродій, обіцяючи нам достаток і спокій.

Корінь усякого зла є самолюбивое серце, або самосожаление, самощадение... Не шкодуй себе ніколи і ні в чому, розіпни себе - свого старого чоловіка, гнездящегося переважно у плоті, - і ти отсечешь всі свої пристрасті. Терпи благодушно все, що трапляється неприємного для плоті, не щади її, йди навпаки їй, і ти будеш справжній послідовник Христа.

Злополучен, хто любить через міру зручності в життя і обставив себе найрізноманітнішими зручностями: він буде цуратися всякого незручності, изнежится і не звикне до терпіння; між тим життя християнська вся є незручність, шлях вузький і шорсткий, є хрест, що вимагає незручностей і великого терпіння.

Нехай буде для тебе плотська насолода як гіркота; втрата як придбання; дороге як дешеве; здорове і поживне як нездорове і непитательное - тому що воно може бути зручно нездорово та шкідливо для душі. Єдина твоя насолода нехай буде Христос, єдина надія - Він, що створив вся від не сущих.

Праведний Іоанн Кронштадтський. (1829-1908).

Никтоже може прийти до Мене, аще не Батько, пославый Ма, приверне його (Ін. 6, 44). Нове серце, і новий дух подає Сам Бог (Єзек. 36, 26). Людині самій шкода себе. З'єднавшись з тілом і гріхом, він став одним з ними.

Святитель Феофан, Вишенський Затворник (1815-1894).

То значить справжня любов до самого себе, що я люблю тільки себе? Ні! Це краса, це брехня, це гордість, це не любов, а оману почуттів і темрява душевна. Справжня любов є світло душі: в ній мені видно ближній мій; я люблю його як себе, і це саме свідчить, що я справді в моєму близькому люблю себе.

Чернець Георгій (Стратонік), самітник Задонський (1789-1836).

Самолюбство є збочена любов до себе. Божевільна і згубна, ця любов. Самолюбний, упереджений до суетному і минущого, до гріховних насолод - ворог самому собі. Він - самогубець: думаючи любити себе і догоджати собі, він ненавидить і губить себе, вбиває себе вічною сметрью.

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) (1807-1867).

Спочатку потрібно навчитися правильно любити себе, тобто навчитися бажати собі духовних благ. Егоїст бажає собі в основному матеріальних благ, сповідує таку віру: буду жити в своє задоволення, не дивлячись на всіх інших, користуватися всім тим, що мені потрібно. Не важливо, якою ціною мені це дістанеться і що це принесе оточуючим людям; головне - це "я". Така філософія егоїста, він ганяється за матеріальними благами. Своїми поглядами на життя він нічим не відрізняється від чотириногих тварин. А правильна любов до себе - це бажання духовних благ, бажання богоспілкування, богопізнання, бажання царства небесного, бажання любові до Бога і ближніх. Така любов до себе досяжна.

Але існує ще духовний егоїзм, коли людина переконаний, що мета його життя - спасіння своєї душі (і це правильно), але при цьому він вважає, що весь світ і всі люди навколо створені для того, щоб він досяг цієї мети. І всіх оточуючих він розглядає як певні знаряддя для порятунку своєї власної душі, і ніяк інакше. Про те, що Бог створив кожну людину вільною, духовним, такі люди не думають. "Всі існують для того, щоб я рятував свою душу", - так думає духовний егоїст. Оточуючих людей він використовує для втілення своїх як би духовних устремлінь, і всі вони часто-густо йому повинні: повинні, повинні, повинні і зобов'язані як в матеріальному, так і в духовному відношенні. Тільки сам духовний егоїст чомусь нікому нічим не зобов'язаний.

Ієромонах Сергій (Рибко) (XX-XXI ст.).

Годиться нам так самих себе і один одного шанувати і любити, як сам Христос перший своїм прикладом показав, благоволив постраждати за нас.

Преподобний Максим Сповідник († 662).

Прекрасний, але й страшний і, без сумніву, цілком істинний закон долі нашої відкрив нам Спаситель наш, коли сказав: Де скарб ваш, там буде і серце твоє (Мт. 6, 21). Скарбом Він назвав те, що полонить наша думка, до чого з превозмогающей силою прагне пануюча в нас схильність. Тому ми самі визначаємо нашу долю, ми носимо її в собі, в пануючій у нас схильності. Якщо наш скарб, предмет панівного в нас бажання, знаходиться і залишиться на землі, у земних благах, стяжаниях, задоволеннях, слави, то тут долу залишиться і наше серце, а де наше серце, там наше життя, там наш жереб, і тому він не знайдеться на Небі. Оберемо ж і уготовим собі кращий жереб, розташуємо себе так, щоб не на землі було наш скарб. Збирайте собі скарби на небі, туди невпинно переносите ваші думки, ваші бажання, вашу любов, і буде там ваше серце, ваше життя, ваша радість, ваше блаженство.

Святитель Філарет, митрополит Московський (1783-1867).