Чому Бог попускає страждання і смерть

Сторінка: < 1 2 цілком

Якщо ж ми вважаємо себе віруючими, то чинимо не краще: говоримо, що вона не страшна, що на те воля Божа, що не треба сумувати за покійним, тому що тим самим ми нарікаємо на Бога та ін. Так чи інакше, але подібно невіруючим також відгороджуємося від болю, заслоняем себе від неї інстинктивно, наче від удару занесеної над нами руки, тобто теж використовуємо якщо не наркотик, то у всякому разі анальгетик.

Це для себе. А для інших ми чинимо ще гірше. Людині, якій боляче, намагаємося переконати, що це йому тільки здається, причому здається, бо він Бога не любить і т. д. і т. п. А в результаті людину, якій погано, важко і боляче, ми залишаємо наодинці з його болем, кидаємо одного на самому скрутному місці життєвої дороги.

А треба б просто спуститися з ним разом в пекло слідом за Ісусом - відчути біль того, хто поруч, у всій її повноті, неприкрытости і справжності, розділити її, пережити її разом.

Коли у моєї вісімдесятирічної родички померла сестра, з якою вони разом в одній кімнаті прожили все життя, приблизно через рік вона мені сказала: «Спасибі вам, що ви мене не втішали, а просто весь час були поруч». Думаю, що в цьому і полягає християнство, щоб бути поруч, разом, бо можна втішати людину, який втратив гроші або посадив жирну пляму на новий костюм, або зламав ногу. Втішати - це означає показувати, що те, що з кимось сталося, не така вже велика біда. До смерті близького таку втіху відношення не має. Тут воно більше ніж аморально.

Ми - люди Страсної Суботи. Ісус знятий з хреста. Він вже, напевно, воскрес, бо про це оповідає прочитане під час служби божої Євангеліє, але ніхто ще не знає про це. Ангел ще не сказав: «Його тут немає. Він воскрес», про це не знає ніхто, поки це тільки відчувається, і лише тими, хто не розучився відчувати...

Про автора

Священик Георгій Чистяков (4 серпня 1953 - 22 червня 2007): Філолог, історик, богослов. Священик Храму Св. Косьми і Даміана в Москві і настоятель храму Покрова Богородиці в Дитячій республіканській клінічній лікарні, член Правління Російського Біблійного Товариства і Міжнародної Асоціації з вивчення отців церкви, ректор Загальнодоступного Православного Університету, заснованого протоиреем А. Менем, завідувач кафедри історії культури МФТІ. Читав в МФТІ лекції з історії християнства та історії богословської думки.

Сторінка: < 1 2 цілком