Святість

Християнство

Святість - це ідеальна духовна й морально непорочна чистота, досконалість чистоти. Мати святість, це значить - зберігати ідеальну чистоту, непорочність у поведінці, у думках, у почуттях.

Святість - це набуток Духа Святого, повне відсікання своєї волі і віддання себе в управління Богу.

Святість - уподібнення Богу. "Будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий"( Мтф.5,48.) Святість - це досконалість і святість - це норма життя. Адже Господь нас до цього,як до норми закликає, а не як до особливого властивості. На жаль, в нашому релігійному мировозрении сформувався духовний мінімалізм, і святість ми вважаємо особливим покликанням, а не своїм обов'язком...

Святий - хто він? Це не просто і не стільки праведний чоловік, який з погляду людської етики, моральності живе благопристойно, виконує закони, намагається комусь допомогти, намагається завжди бути гарною людиною. Святість - це щось більше. Це прагнення до ідеалу. Прагнення до того, щоб реалізувати свою особистість, реалізувати той задум Божий про себе у вічності. Кожен з нас приходить у цей світ для певної мети. Для того, щоб навчитися любити: любити Бога-Творця, любити ближнього, всіх людей. І коли людина усвідомлює цей сенс свого життя, він починає шукати зростання в любові. Святість корениться в любові.

Іудаїзм

Іудаїзм вимагає від єврея як моральності, так і святості: "І сказав Господь до Мойсея: Промовляй до ізраїлевих синів і скажеш їм: будьте святі, бо святий Я, Господь, Бог ваш" {Левит 19:2). Мета законів святості в іудаїзмі - зробити наші дії і навіть наш час освяченими. Людина створена по образу Божому, але людина також ще й тварина. Не треба докладати жодних зусиль, щоб вести себе, як тварина. Але для поведінки "божеського", тобто гідного істоти, створеної за образом і подобою Божою, потрібна велика розумова і вольова робота.

"Святий Бог святий праведністю, не святістю..." (Ісая 5:16). Коли закони святості ставляться вище законів етики, виходять євреї, які хочуть бути святими, перш ніж стануть моральними. Так виникає проблема релігійних євреїв, які ведуть себе неетично.