Пророк


Пророк - релігійний діяч (або діяч релігійного типу), несучий і активно пропагує якусь життєву ідею. Автор ідеї - зазвичай не сам пророк, він тільки її носій і пропагандист. За пророком зазвичай послідовники: апостоли і адепти.

Особистість пророка

Пророк - завжди особистість певного типу, а саме частіше це паранояльный акцентуации</a> и тем более <a title="Статья: Психопатия" href="psihopatiya.htm" >психопатии</a>.">малюнок особистості.

Біблійні пророки

Повстань, пророк, і виждь, і внемли,

Виповнися волею моєї

І, обходячи моря й землі,

Дієсловом пали серця людей.

А. С. Пушкін. «Пророк»

Більше п'ятдесяти пророків і пророчиц постають перед нами в книгах Старого Завіту. Серед них - духовний вождь ізраїля Мойсей і його сестра Міріам, судді ізраїльські Дебора і Самуїл, царі Давид і Соломон, священик Єрусалимського Храму Єзекіїль, придворний Ісая, простий пастух Амос. Про одних пророків ми дізнаємося з написаних ними самими книг, про інших розповідають біблійні оповіді. Вони жили у різні епохи, належали до різних верств населення, але при всій несхожості, у біблійних пророків було багато спільного.

У давньоєврейській мові слову «пророк» відповідає поняття «нави» - покликаний, натхненний Богом. Несподівано для них самих, часом проти власної волі, пророки були покликані Богом, щоб проголошувати його волю, бути його вустами. «Дух Господа Бога на мені», - ці слова з книги Ісаї (Іс., 61:1) найточніше виражають світовідчуття біблійних пророків.

Хоча пророки провіщали від імені Бога, вони, на відміну від віщунів античності, не втрачали в самозабвенном екстазі свою індивідуальність. На діяннях і творах біблійних пророків лежить печать їх обдарувань, характерів і життєвого досвіду. У Старому Завіті божественне одкровення не просто передається людям через посередництво пророка, а переломлюється в неповторної особистості обранця.

Пророки були наставниками народу і радниками царів, політиками і трибунами, поетами і мудрецями. Вони були занурені не тільки в пророкування майбутнього і прозріння прихованих для простих смертних таємниць божественної світобудови, але і в гущу подій своєї епохи. Пророки полум'яно, часом навіть гнівно зверталися до своїх сучасників - сильним світу цього і звичайним людям, невпинно викривали їхню гріховність, докоряли за неправедні бажання і вчинки, волали до їх совісті.

Ідолопоклонство, падіння моралі, соціальна несправедливість - ось характерні теми пророчих проповідей. Несамовиті і безкомпромісні глашатаї Господа часто залишалися незрозумілими, владик викликали гнів, презирство і ненависть простолюдинів. Траплялося, що царі переслідували пророків і кидали їх у в'язниці, вороже настроєні натовпи піднімали їх на сміх, побивали камінням, виганяли з міст.

Але пророки, яких можна назвати першими в світі дисидентами і, незважаючи на запеклий загострення їх речений, першими гуманістами і захисниками прав людини, продовжували бестрепетно нести свою місію. Єдине, що їх по-справжньому лякало, - опинитися недостойними Божественного покликання. Роль іудейських пророків у становленні християнських вірувань величезна: адже саме вони передбачили майбутнє явище месії - рятівника людства, посередника між Богом і людьми.